VOKALNI ANSAMBL OKTOIH


Vokalni ansambl “OKTOIH” (Beograd, 2000.), WWW.OKTOIH.NET

Osnovan na inicijativu dirigenta Aleksandre Saše Spasića zajedno sa nekoliko dugogodišnjih saradnika - pevača, a sa osnovnom idejom da se formira kamerni ansambl sa posebnom pažnjom na istraživanje i izvođenje kamernih vokalnih i vokalno-instrumentalnih dela.

"Oktoih" je formacijski zamišljen kao muški oktet i mešoviti dupli oktet sa poluprofesionalnim načinom rada i mobilnim sistemom delovanja. Ukupan broj pevača varira u zavisnosti od vrste i težine programa, pa on može da bude i u formaciji od 24 ili maksimalno 32 pevača što je i standardan broj za jedan kamerni hor.

“Oktoih” je povoljno ocenjen na koncertima i nastupima , gde izdvajamo :

Narodna biblioteka Srbije, Uskršnji koncert u Kamernoj operi “Madlenianum’, koncert u Gradskoj skupštini Kruševca,koncerte na Festivalu “Horovi medju freskama” (Beograd, 2001.,CD No 1), koncert u okviru “Smederevskih pesničkih jeseni”, nastup uoči Vaskrsa (2002.) u emisiji “Subotom uveče” (RTS), koncert u galeriji Zepter, nastupe u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, kao i Opštini Stari grad, Svetosavska akademija u Svilajncu (2004.,CD No 2),Koncert u Katedrali BDM u organizaciji Kulturnog centra Beograda, Humanitarni koncert u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu (Sv.Andrej Prvozvani), Etnografskom muzeju (Kolo srpskih sestara),Koncert u salonu "Mercedesa" u Beogradu, Humanitarni koncerti sa Kraljevskim gudačima Sv.Đorđa na Dvoru Nj.K.V. Aleksandra II Karađorđevića, u Sinagogi u Novom Sadu i u sali Beogradske filharmonije (CD No 3), koncert na 6. Međunarodnom festivalu kamernih horova u Kragujevcu (Psalmi, 2006.), nastup na svečanoj misi u crkvi Sv.Antuna za Uskrs i Božić 2007.(RTS), nastup u operi „Orfej i Euridika“ u organizaciji FMU i Etnografskog muzeja, nastup na koncertu u Skupštini grada povodom autorske večeri kompozitora Miloša Raičkovića, učešće u natpevavanju horova na “ 42. Mokranjčevim danima“ u Negotinu 2007, otvaranje koncertne sezone Galerije Sanu i nastup za Dan SANU (2007.).

“Oktoih” je 2002.godine na Festivalu “Horovi među freskama” dobio specijalno priznanje za autentično izvođenje duhovne muzike , 2004.godine Povelju povodom desetogodišnjice Festivala, i 2005. godine specijalno priznanje za izvođenje “Liturgije 8.-og glasa” Vojislava Ilića. "Oktoih" je 2003. godine učestvovao na Festivalu duhovne muzike "Polyphonia" u Pezaru (Italija) , 2004. na Festivalu "E. Porrino" u Nuoru (Sardinija), Festivalu “Lorenco Perozi” u Olbiji (Sardinija) 2005., Festivalu kamernih horova u Miškolcu (Mađarska) 2004.i 2006., a na Internacionalnom festivalu u Ankari (Turska) 2005. osvojio je drugo mesto u zvaničnoj kategoriji takmičenja.

Posebna pažnja i afinitet ansambla i dirigenta usmerena je ka nepoznatim i neizvodjenim duhovnim delima , kao i delima savremenih srpskih kompozitora. Koncerti su do sada koncipirani u tri smera : Liturgije, Psalmi i Bogorodične pesme (istok-zapad). Takođe, pažnja se posvećuje i istraživanju, analizi i izvođenju crkvenih, duhovnih i religioznih kompozicija različitih veroispovesti, kao dokaz umetničke i muzičke širine i primer saradnje i razmene duhovnih i muzičkih iskustava .

Repertoar “Oktoiha”:

1. do početka 2008.godine niz pojedinačnih kompozicija i dela različitih veroispovesti, kao i autori sa kompozicijama nacionalnog i internacionalnog karaktera, na pr. : Kir Stefan Srbin, Kornelije Stanković, Stevan Mokranjac,Josif Marinković, Isidor Bajić, Stevan Hristić, Marko Tajčević, Aleksandar Gavanski, Josip Slavenski, Mirko Pavlović, Zlatan Vauda, Georgije Maksimović, Rajko Maksimović, Lisa Milena Simikić, Aleksandar Vujić, Miodrag Govedarica, Ljubomir Manasijević, Boris Marković, Aleksandar Spasić, Aleksandar Simić, Ivana Stefanović i dr…(Srbija), zatim :
Nikolaj Kedrov, Nikolaj Dodonov, Aleksandar Arhangelski, Dimitri Bortnjanski, Alfred Šnitke, Anatolij Kiseljov…(Rusija) ; Romuald Tvardovski i L.M. Rogovski (Poljska) ; Dobri Hristov i Emil Janev (Bugarska) ; Louis Lewandowsky, Salomone Rossi Hebreo i Meir Finkelstain (Jevreji); Erdal Tugcular i Turgay Erdener (Turska, konkursna kompozicija 2005.g.) ; kao zapadno-evropski autori : Orlando di Lasso, Klaudio Monteverdi, Gioacchino Rossini, Cesar Franck, Johanes Brahms, Kodaly Zoltan…

2. do početka 2008. godine veća zapadno-evropska dela :
Elio Segattini “Missa in honorem S.J.Baptistae, Pier Battista de Falconara “Salmo 141.”, Lorenzo Perosi “Missa”, Domenico Bartolucci “Missa”, W.A. Mozart “Litaniae Lauretanae” KV 109., Charles Gounod “Messe breve in C”, Franz Schubert “Messe” G-Dur, kao i adaptaciju opere “Orfej i Euridika” K.V. Gluka…

3. do početka 2008.godine ciklus Liturgija i drugih većih Pravoslavnih muzičkih formi :

- Stevan Mokranjac “Liturgija” (Beograd, 1893.) i “Opelo”(Beograd, 1888.);
- Miloš Raičković “Parastos” (Santa Monica,SAD, 1984./85.) ;
- Theodor Papakonstantinou “Grčka Pravoslavna Liturgija” (Minhen,do 1970.) ;
- Francesco Sinico “Liturgija” (Trst, 1840.) ;
- Benedikt Randhartinger “Liturgija” (Beč, 1843./44.) ;
- Vladimir Đorđević “Liturgija”, muški hor (Beograd, 1926.) ;
- Ludomir Michal Rogowski “Opelo” za Viteškog Kralja Aleksandra (Dubrovnik, 1936.) ;
- Kornelije Stanković “Liturgija” (Beč, 1862.) ;
- Vojislav Ilić “Liturgija 8.-og glasa” ;
- Davorin Jenko “Liturgija” za muški hor .

4. do početka 2008. godine ciklus Psalama : koncert na Festivalu u Kragujevcu 2006.godine., sledi novi izbor (edicija) do kraja godine.

5. do početka 2008. godine ciklus Bogorodičnih i Marijanskih pesama (istok-zapad) u pripremi.